czwartek, 14 kwietnia 2016

Trufle z gorzkiej czekolady


Składniki:

300 g ciemnej czekolady
50 g tartej białej czekolady, do przyprószenia
250 ml śmietanki 36%
kakao

Wykonanie:

Do żelaznej miski lub garnka włóż czekoladę połamaną w kostkę, delikatnie podgrzej nad garnkiem  z gotującą się wodą. Powstałą w wyniku rozpuszczenia czekolady masę ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na 25-90 min., aż dobrze stwardnieje.

Po wyjęciu z lodówki...



Łyżką do lodów lub małą łyżeczką nabieraj porcje czekoladowej masy, aby przygotować trufle. Formułuj w rękach kulki z masy. Obtaczaj je w kakao albo białej czekoladzie (zanim to zrobisz oprósz nim dłonie, by masa nie przylegała do rąk). Przed podaniem możesz przechowywać w lodówce.



Trufle i fotografie wykonała:
Ewelina Czekaj :)

Czekoladowy zastrzyk energii /Magnez/ Kakao/ Miękka Gorzka Czekolada



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do dyskusji. Zostaw komentarz proszę :)