sobota, 18 kwietnia 2015

W poszukiwaniu słońca. Przepis na wiosenne przesilenie

 
fot. EWELINA CZEKAJ

Początki wiosny to czas trudny dla organizmu. Zmienne stany pogody: słoneczne i bezwietrzne dni przeplatające się z deszczową pogodą i wiatrem mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale i samopoczucie. Zmęczeni zimą z utęsknieniem czekamy na wiosenne słońce.
 
Wygląda na to, że w ten weekend kwiecień jak w przysłowiu da nam więcej zimy aniżeli lata. Na przekór pogodzie za oknem, postanowiłam zaserwować sobie troszkę wiosny chociaż na talerzu. Upiekłam dzisiaj tartę z pomarańczami - owocami, które swym wyglądem, zapachem i pochodzeniem przywołują ,,smak słońca"...
 
W oczekiwaniu na powrót ciepłych dni, dzielę się z Wami przepisem na pomarańczowo-czekoladowy smakołyk:
 
TARTA Z POMARAŃCZMI I CZEKOLADOWYM GANACHE
 
200 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
100 g masła
2 jajka
30 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
1 pomarańcza
 
Pomarańczę dokładnie wyszoruj pod strumieniem bieżącej wody. Ze 100 g cukru i 150 g wody przyrządź syrop. Owoc pokrój na plastry. Kandyzuj przez 30-40 min w delikatnie gotującym się syropie do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wyjmij i osusz.
Zagnieć kruche ciasto. Mąkę  rozetrzyj z masłem. Dodaj cukier puder, jajka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj ciasto. Po uformowaniu, chłodź go w formie kuli przez ok. 20 min w lodówce. Następnie rozwałkuj kulę ciasta, wyjętą z lodówki na okrągły placek o średnicy 30 cm. Wyklej nim foremkę do tarty, pamiętając o wylepieniu wyższego rantu charakteryzującego tartę. Widelcem nakłuj spód. Ciasto powinno się piec ok 40 min. w temperaturze 180 C.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej 200 g zimnej śmietanki i mieszaj trzepaczką lub zmiksuj mikserem aż do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji - ganache.
Na kruchy spód wylewamy ganache. Dekorujemy kandyzowaną pomarańczą i płatkami migałów.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do dyskusji. Zostaw komentarz proszę :)